Két díjat is besöpört a CASE IH új Maxxum ActiveDrive8 traktora

 

A Case IH új ActiveDrive 8 sebességváltóval felszerelt Maxxum Multicontroller traktora nyerte az Év Gépe 2018 díjat és az AgromashExpo Nemzetközi Termékfejlesztesi különdíját gépesítési kategóriában. Mindkét termékdíj igen komoly elismerést jelent, hiszen az európai és hazai újságírók és szakemberekből álló zsűri is kiemelkedőnek találta a traktort.

 

 

A két díjat is elnyert Maxxum Multicontroller traktor a középkategóriás traktorok csoportjá tartozik. Az erőgép új fél-powershift sebességváltóval rendelkezik, mely 8 powershift fokozatot kínál 3 tartományban. Ezt hívja a Case IH ActiveDrive8 sebességváltónak, és a már ismert és újrakeresztelt  ActiveDrive4  4x4 sebességes fél-powershift, és fokozatmentes CVXDrive sebességváltók mellett kínál számos előnyt kezelőjének. Az ActiveDrive 8 összesen 24 sebességfokozatot kínál előre és hátramenetben is, amely még hatékonyabbá teszi a traktort és pihentetőbbé üzemeltetését. A mászófokozatok speciális feladatokhoz opciósan szintén elérhetők.

Az első sebességtartomány a 10,2 km/h sebességet éri el, elsősorban nehezebb szántóföldi munkákhoz tervezték, melyek nagyon alacsony sebességet igényelnek, mint az alapművelés vagy a szabadföldi kertészeti munkák, amihez az opciós mászófokozatok is jól jöhetnek. A második tartomány az általános feladatoké, amely lefedi a szántóföldi munkák 90%-át, valamint megfelelő teljesítményátvitelt jelent szálastakarmány betakarítással kapcsolatos feladatokhoz és homlokrakodóval végzett munkákhoz is. Így teljes terheléssel nyomatékveszteség nélkül dolgozhat a traktor 1,6 és 18,1km/h sebesség között. A szállítási feladatokhoz a harmadik tartomány használható, ahol a “skip-shift” sebességillesztés funkciónak köszönhetően lehetőség van gyors fokozatváltásra. Az “autoshift” funkció segítségével a traktor automatikusan kapcsol szántóföldön 8 fokozatot, a közúti szállításnál pedig 16 fokozatot a két felső tartományból. A “kick-down” pedál funkció segítségével sebességváltó visszakapcsol egy fokozatot és felülírja a váltóautomatikát.

 

 

 

Üzemeltetés közben a kuplung pedálra gyakorlatilag nincs is szükség, ami jól jöhet teljesítményigényes  feladatoknál, úgymint a talajművelés vagy akár két vagy három kombinációs kaszával végzett munkál. A “power shuttle” terhelés alatt kapcsolható irányváltó helyes beállítása biztosítja, hogy a traktor ne veszítsen vonóerőt lejtőn való irányváltáskor sem, míg az Active Clutch fékpedál-kuplung funkció a megállásokat teszi könnyebbé közúti forgalomba való közlekedéskor vagy bálarakodásnál. Mind az irányváltás, mind a sebességváltás érzékenysége beállítható lassabbra vagy gyorsabbra az éppen aktuális feladattól függően.